V prírode treba Nový rok vítať potichu

29.12.2012 Revúca

Revúca 29. decembra (TASR) - Silvestrovský ohňostroj ani petardy nepatria na chaty. Ľudia, ktorí budú vítať nový rok v prírode, by si tento pôžitok mali odpustiť. Ako TASR povedal riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina Milan Boroš, už v druhom stupni ochrany prírody sú takéto aktivity úplne zakázané. Pre zvieratá bojujúce o prežitie v mrazoch by to mohlo znamenať smrť pre zbytočný výdaj energie.

Správa Národného parku Muránska planina neeviduje tento rok ani jednu žiadosť o povolenie silvestrovského ohňostroja. Organizátori osláv Nového roka by ich potrebovali iba v prípade, že by sa pohybovali v extraviláne obce na územiach od druhého stupňa ochrany prírody vyššie.

"Veľa ľudí má na Silvestra rezervované chaty v prírode, aj na územiach národných parkov. V prípade, že by o polnoci chceli strieľať svetlice alebo petardy, mali by si uvedomiť, že porušujú zákon o ochrane prírody. Oveľa viac by im však malo záležať na tom, že v prírode nie sú sami. Zvieratá potrebujú v mrazoch maximálne šetriť energiu. Majú znížený prísun potravy a musia reagovať aj na útoky predátorov. Pri streľbe alebo nadmernom hluku sa splašia, a to ich môže stáť život," povedal Boroš.
 

Vyberte región